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1. Overall Description:

SA2 would like to thank RAN2 for their LS R2-1706130 on NAS Reflective QoS.

SA2 have discussed the questions in this LS and would like to provide the following response:
Q1: Are there cases where reflective QoS at NAS will never occur for a PDU session or a QoS flow and how is it signalled to the gNB?

Answer 1: Yes, there are two cases for which NAS Reflective QoS never occurs according to TS23.501: a) for a UE not supporting Reflective QoS and b) when Reflective QoS is not enabled by 5GC. There is no specific indication that NAS Reflective QoS is not used, however there are explicit indications that NAS Reflective QoS is used i.e. either by means of the RQI in the encapsulation header on N3 reference point together with the QFI of the QoS flow, or by means of a RQA within a QoS flow’s QoS profile provided by the SMF to the 5G-AN on N2 reference point.
Q2: for reflective QoS at NAS, which information should be included (on AS) to update the NAS mapping rules (IP-flows to QoS-flows) and under which conditions?
Answer 2: When Reflective QoS is controlled with the User Plane mechanism, the RQI in the encapsulation header of the DL packet on N3 reference point indicates to the 5G AN that the DL packet is subject to Reflective QoS. It is up to RAN2 to define how to indicate to the UE that this DL packet on this QoS flow is subject to Reflective QoS. 
When Reflective QoS is controlled with the Control Plane mechanism, all packets in a QoS flow are subject to Reflective QoS.
Q3: how many bits does the QoS flow ID require?

Answer 3: SA2 does not define how many bits the QoS flow ID requires and leaves it to CT1. However, the QFI  range ought to cover at least the standardized 5QI range (see 3GPP TS 23.501 §5.7.4) 
Q4: what does it mean to have reflective QoS “activated”, does it mean that a mapping created by reflective QoS is in place or simply that an update of the mapping rules via NAS reflective QoS is possible?

Answer 4: “Activated” only means that a UE-derived QoS rule has been created (hence is active) in the UE following the reception of a DL packet subject to reflective QoS. 
Q5: conversely, what does it mean to have reflective QoS “de-activated”?
Answer 5: “De-activated” means that a UE-derived QoS rule is no longer active and has been deleted in the UE.
Following RAN2’s questions for NAS Reflective QoS, SA2 would like to kindly ask RAN2 the question:
SA2 Q1: When NAS Reflective QoS is controlled by the User Plane mechanism, any DL packet received by the 5G AN on N3 and subject to Reflective QoS contains a RQI in the N3 encapsulation header; there is no other indication provided to the 5G AN (on N2) that the User Plane mechanism is enabled; would such indication be needed and if so what information should it be? 

2. Actions:

To RAN2 group.

ACTION: 
SA2 kindly asks RAN2 to take the above answers into account and to provide feedback regarding the question SA2 Q1.
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